29.10.2020
|
Jaana Jukarainen

Pekka Laine: Kenellä on vastuu muistisairaan hoidon ja hoivan turvallisuudesta?

Kysymys on tällä hetkellä erittäin ajankohtainen ajatellen soteen valmistautumista ja toteutumista. Olen ollut 2000 -luvun alun kuntoutuskeskustelussa Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa esittämässä, että muistisairaan hoidon ja hoivan on oltava jatkuvaa ja saumatonta. Valitettavasti johtopäätöksenä on todettava, että toiminta on ollut lähinnä poukkoilevaa. Siksi myös vastuissa on epäselvyyttä ja potilaan ja omaisen oikeudet hämärän peitossa. Muistisairas ei välttämättä itse kykene tekemään valitusta esimerkiksi oikeusasiamiehelle, joten hän on suojaton ajatellen sitä, että hoito ja hoiva ei ole jatkuvaa ja saumatonta.

Paljon on tosin kehitytty 20 vuodessa ajatellen varhaista taudin toteamista, hoitoketjujen syntymistä ja vapaaehtoistoiminnan kehittämistä monilla eri tahoilla. Mutta menetetty edunvalvonnan vuosikymmen on merkinnyt potilaan jatkuvan ja saumattoman hoidon ja hoivan kannalta oikeudellisen aseman ei kehittymistä vaan huonontumista. Erityisesti tilanne, jolloin potilaalla tulee olla oikeus jatkuvaan 24 tuntiseen hoitoon, on mahdollisimman epäselvä.

Ei vastaus voi olla, että kotihoito on resursoitava niin, että asiat hoituvat. Kyllä resursseja on oltava niin, että potilaat eivät joudu kotona nääntymään ja kärsimään.

Pekka Laine
Muistiliiton kunniapuheenjohtaja, omainen

kuva: Eila Saukkonen, Valkeakosken Sanomat