26.10.2022
|
Jaana Jukarainen

Elokuva Ever ja keskustelua Alzheimerin taudista

Unkarilaisohjaaja Csaba Szekeresin Unkarin elokuvateattereissa tänä syksynä ensi-iltansa saanut dokumenttielokuva Ever (Hűség, 2022) nähdään maanantaina 7.11. Liszt-instituutissa (Kaisaniemenkatu 10, Helsinki).
Ennen Alzheimerin taudista kertovaa elokuvaa aiheeseen johdattaa Helsingin Muistiyhdistys ry:n muistineuvoja Jari Jokiluhta. Tilaisuudessa varataan aikaa yleisökysymyksille ja keskustelulle.

Vapaa pääsy! Keskustelu on suomenkielinen, elokuva esitetään unkariksi englanninkielisellä tekstityksellä.

Ilmoittautuminen 6.11. mennessä osoitteessa: https://forms.office.com/r/cqXqw89Uh0

Traileri: https://www.youtube.com/watch?v=sElDPbiQXtM&t=9s

Ever (Hűség, 2022)
Ohjaaja: Csaba Szekeres
Käsikirjoitus: Csaba Szekeres, Judit Gáspár
85 min

Anna ja Antal ovat olleet naimisissa neljäkymmentäviisi vuotta. Pari vuotta he ovat asuneet kauniissa ympäristössä, kaukana suurkaupungeista, pienessä unkarilaisessa kylässä.
He ovat tyytyväisiä elämäänsä. He ovat innostuneita historiasta ja kirjallisuudesta, joten he lähtevät joka vuosi kulttuuripyhiinvaellusmatkalle vieraaseen maahan.
Heidän suhteensa on tasapainoinen, mutta eräänä päivänä Anna alkaa käyttäytyä oudosti. Lääkäri diagnosoi hänellä Alzheimerin taudin. Mitä sinä olisit valmis tekemään rakastamasi ihmisen vuoksi?

Elokuva debytoi Ars Sacra –festivaalilla, missä se voitti parhaan elokuvan palkinnon. Sen jälkeen se on kiertänyt maailmaa Moskovasta Los Angelesiin ja voittanut useita kertoja parhaan elokuvan palkinnon.
Antalin ja Annan tarina on erityinen ja tärkeä elokuva myös siksi, että se tuo katsojan lähemmäs Alzheimerin taudin kanssa käytävää taistelua. Ohjaaja Csaba Szekeres ja tuottaja Judit Gáspár, jotka ovat
arkielämässään pariskunta, tahtovat elokuvallaan osoittaa kunnioitusta iäkkäiden ihmisten välistä kiintymystä ja rakkautta kohtaan.

 

Elokuvan Ever mainosjuliste